5-7.12 Festiwal Słodyczy
Wstęp wolny. Start: 10.00-18.00. Miejsce: Wilanów Plaża, róg ul. Przyczółkowej i Klimczaka.
Festiwal Słodyczy Świata ma na celu prezentację, przegląd otaczających nas słodkości.
Będzie także lekcją, jak rozsądnie korzystać z tych smakowitych pokus. Są słodycze które leczą, są słodycze szkodliwe dla zdrowia i wpływają szczególnie na rozwój dziecka. O nich będzie można się dowiedzieć podczas dni festiwalowych.
Podczas dni festiwalowych zaplanowaliśmy słodkie laboratoria w których zapoznamy się ze słodyczami świata. Prelekcje wprowadzą nas w ciekawą historię piernika, słodyczy, lodów, czekolady, miodu i tradycji pszczelarstwa ale i słodyczy z Azerbejdżanu, Egiptu, Libanu, Maroka, Turcji, Tunezji czy Włoch.
SŁODKIE LABORATORIA
o torta di ricotta Donne Italiane z Warszawy
o libański dybes na sażu
o tunezyjskie rarytasy
o pieczenie kasztanów
o smażenie konfitur z buraków cukrowych
o czekoladowa fontanna
o baklava
o leczące probiotyki – porady kosmetyczki i dietetyczki
KONKURSY PODCZAS TRWANIA FESTIWALU
o wyciskanie soku na czas
o kogel-mogel na czas
o wyrobienie masła na czas
o obieranie jabłka na najdłuższą obierzynę
GOŚCIE SPECJALNI
Misyjne Dzieło Ad Gentes Episkopatu Polski - słodka radość dzielenia się
Julia Wróblewska – soobota (06.12) od godz. 14.00
Don Giuseppe bart z Włoch – codziennie
Witold Casetti z Toskani – piątek (05.12.)
Donne Italiane z Warszawy – codziennie
Kazimierz Gajowy z Libanu – codziennie
Uroczyste otwarcie Festiwalu Słodyczy Świata 05 grudnia br. o godz. 13.00
Jarmark Słodkości i nie tylko
Wilanowski Jarmark Bożonarodzeniowy
Flash mob – przynieś słoik do Muzeum Słoików Świata
IDŹ ZA GŁOSEM SERCA: wylosuj dla siebie wróżbę w ciasteczku.
RAMOWY PROGRAM DNIA
10.00 - początek festiwalu. Don Giuseppe i „lasciate mi cantar”
Wprowadzenie do festiwalu słodycze dobre i złe
10.15 - GOŚĆ SPECJALNY FESTIWALU: Witolda Casetti z Toskanii opowie o słodkich łakociach we Włoszech
10.30 - PRELEKCJA Bartnika Romana z Żuromina tradycje pszczelarskie oraz jak dać się ubrać w strój z pszczół
10.45 – GOŚĆ SPECJALNY FESTIWALU: Gajowy Kazimierz z Libanu wprowadzi w tajniki fenickich smakowitości
11.00 – GOŚĆ SPECJALNY FESTIWALU: Donne Italiane oraz Witold Castetti i kulisy sukcesu Ojca kuchni włoskie
11. 15 – PRELEKCJA: leczące probiotyki
11.30 - PRELEKCJA: tunezyjskie słodkości
11.45 - PRELEKCJA: azerbejdżańskie desery
12.00 – GOŚĆ SPECJALNY FESTIWALU: Witolda Casetti z Toskanii historia lodów Etrusków, Rzymian. Czy Papieże lubili słodycze?
12.30 – GOŚĆ SPECJALNY FESTIWALU: Gajowy Kazimierz libański dybes na sażu
13.00 – UROCZYSTE OTWARCIE FESTIWALU SŁODYCZY ŚWIATA
13.40 - PRELEKCJA TOASTMASTERÓW: jak się ma piernik do wiatraka, dlaczego za picie kakao wprowadzono ekskomunikę
14.00 – PRELEKCJA Witolda Casetti z Toskanii cantucci, cantuccini oraz panettone
14.15 - PRELEKCJA TOASTMASTERÓW: dlaczego czekoladę winniśmy jeść codziennie
14.30 – GOŚĆ SPECJALNY FESTIWALU: Witolda Casetti z Toskanii lody na każdą porę roku
15.00 - PRELEKCJA TOASTMASTERÓW: berberyjska whisky z Maroka
15.20 - Don Giuseppe – mini koncert
15.50 - PRELEKCJA TOASTMASTERÓW: marcepan, nugat oraz torrone
16.40 - PRELEKCJA TOASTMASTERÓW: lody, piernik i czekolada
17.00 – PRELEKCJA Bartnika Romana z Żuromina tradycje pszczelarskie oraz jak dać się ubrać w strój z pszczół
17. 30 – PRELEKCJA: tunezyjskie słodkości
17. 45 – PRELEKCJA azerbejdżańskie desery
18.00 KONCERT – zaproszenie otwarte dla wszystkich, wstęp wolny
Kaja Mianowana, Vlasta Traczyk z zespołem
Don Giuseppe z Włoch
Festiwal Słodyczy Świata ma na celu prezentację, przegląd otaczających nas słodkości.
Będzie także lekcją, jak rozsądnie korzystać z tych smakowitych pokus. Są słodycze które leczą, są słodycze szkodliwe dla zdrowia i wpływają szczególnie na rozwój dziecka. O nich będzie można się dowiedzieć podczas dni festiwalowych.
Podczas dni festiwalowych zaplanowaliśmy słodkie laboratoria w których zapoznamy się ze słodyczami świata. Prelekcje wprowadzą nas w ciekawą historię piernika, słodyczy, lodów, czekolady, miodu i tradycji pszczelarstwa ale i słodyczy z Azerbejdżanu, Egiptu, Libanu, Maroka, Turcji, Tunezji czy Włoch.
SŁODKIE LABORATORIA
o torta di ricotta Donne Italiane z Warszawy
o libański dybes na sażu
o tunezyjskie rarytasy
o pieczenie kasztanów
o smażenie konfitur z buraków cukrowych
o czekoladowa fontanna
o baklava
o leczące probiotyki – porady kosmetyczki i dietetyczki
KONKURSY PODCZAS TRWANIA FESTIWALU
o wyciskanie soku na czas
o kogel-mogel na czas
o wyrobienie masła na czas
o obieranie jabłka na najdłuższą obierzynę
GOŚCIE SPECJALNI
Misyjne Dzieło Ad Gentes Episkopatu Polski - słodka radość dzielenia się
Julia Wróblewska – soobota (06.12) od godz. 14.00
Don Giuseppe bart z Włoch – codziennie
Witold Casetti z Toskani – piątek (05.12.)
Donne Italiane z Warszawy – codziennie
Kazimierz Gajowy z Libanu – codziennie
Uroczyste otwarcie Festiwalu Słodyczy Świata 05 grudnia br. o godz. 13.00
Jarmark Słodkości i nie tylko
Wilanowski Jarmark Bożonarodzeniowy
Flash mob – przynieś słoik do Muzeum Słoików Świata
IDŹ ZA GŁOSEM SERCA: wylosuj dla siebie wróżbę w ciasteczku.
RAMOWY PROGRAM DNIA
10.00 - początek festiwalu. Don Giuseppe i „lasciate mi cantar”
Wprowadzenie do festiwalu słodycze dobre i złe
10.15 - GOŚĆ SPECJALNY FESTIWALU: Witolda Casetti z Toskanii opowie o słodkich łakociach we Włoszech
10.30 - PRELEKCJA Bartnika Romana z Żuromina tradycje pszczelarskie oraz jak dać się ubrać w strój z pszczół
10.45 – GOŚĆ SPECJALNY FESTIWALU: Gajowy Kazimierz z Libanu wprowadzi w tajniki fenickich smakowitości
11.00 – GOŚĆ SPECJALNY FESTIWALU: Donne Italiane oraz Witold Castetti i kulisy sukcesu Ojca kuchni włoskie
11. 15 – PRELEKCJA: leczące probiotyki
11.30 - PRELEKCJA: tunezyjskie słodkości
11.45 - PRELEKCJA: azerbejdżańskie desery
12.00 – GOŚĆ SPECJALNY FESTIWALU: Witolda Casetti z Toskanii historia lodów Etrusków, Rzymian. Czy Papieże lubili słodycze?
12.30 – GOŚĆ SPECJALNY FESTIWALU: Gajowy Kazimierz libański dybes na sażu
13.00 – UROCZYSTE OTWARCIE FESTIWALU SŁODYCZY ŚWIATA
13.40 - PRELEKCJA TOASTMASTERÓW: jak się ma piernik do wiatraka, dlaczego za picie kakao wprowadzono ekskomunikę
14.00 – PRELEKCJA Witolda Casetti z Toskanii cantucci, cantuccini oraz panettone
14.15 - PRELEKCJA TOASTMASTERÓW: dlaczego czekoladę winniśmy jeść codziennie
14.30 – GOŚĆ SPECJALNY FESTIWALU: Witolda Casetti z Toskanii lody na każdą porę roku
15.00 - PRELEKCJA TOASTMASTERÓW: berberyjska whisky z Maroka
15.20 - Don Giuseppe – mini koncert
15.50 - PRELEKCJA TOASTMASTERÓW: marcepan, nugat oraz torrone
16.40 - PRELEKCJA TOASTMASTERÓW: lody, piernik i czekolada
17.00 – PRELEKCJA Bartnika Romana z Żuromina tradycje pszczelarskie oraz jak dać się ubrać w strój z pszczół
17. 30 – PRELEKCJA: tunezyjskie słodkości
17. 45 – PRELEKCJA azerbejdżańskie desery
18.00 KONCERT – zaproszenie otwarte dla wszystkich, wstęp wolny
Kaja Mianowana, Vlasta Traczyk z zespołem
Don Giuseppe z Włoch
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz