23.04 Rozmowa o koreańskich smakach
Wstęp wolny. Start: 18.30. Miejsce: Państwowe Muzeum Etnograficzne, ul. Kredytowa 1.
Wśród trendów kulinarnych na najbliższe lata kuchnia koreańska znajduje się w czołówce, a wszystko to dzięki wyrazistym smakom, kiszonkom, walorom zdrowotnym oraz różnorodności. Kuchnia koreańska to nie tylko zdrowe kimchi, grillowane mięsne bulgogi czy najczęściej sprzedawany na świecie alkohol - soju. To także lekkie kleiki, zupy oraz całe bogactwo słodyczy na każdą okazję i święta.
O kulturze kulinarnej Kraju Porannej Ciszy opowie Magdalena Tomaszewska-Bolałek – orientalistka, dziennikarka (współpracuje z redakcją "Mistrza Branży"), autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii", "Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii", "Japońskie słodycze" (książka zdobyła główną nagrodę w konkursie Gourmand World Cookbook Awards za 2013 rok w kategorii kuchnia japońska) oraz najnowszego opracowania "Tradycje kulinarne Korei". Zajmuje się badaniami nad historią kuchni z różnych zakątków świata, antropologią jedzenia, neurogastronomią, food designem, dyplomacją oraz turystyką kulinarną. Od lat popularyzuje kulturę żywieniową poprzez spotkania, wykłady oraz warsztaty kulinarne. Pisze blog Kuchniokracja (kuchniokracja.hanami.pl). Jest kierownikiem i autorką programu studiów podyplomowych Food Studies w SWPS w Warszawie.
Wśród trendów kulinarnych na najbliższe lata kuchnia koreańska znajduje się w czołówce, a wszystko to dzięki wyrazistym smakom, kiszonkom, walorom zdrowotnym oraz różnorodności. Kuchnia koreańska to nie tylko zdrowe kimchi, grillowane mięsne bulgogi czy najczęściej sprzedawany na świecie alkohol - soju. To także lekkie kleiki, zupy oraz całe bogactwo słodyczy na każdą okazję i święta.
O kulturze kulinarnej Kraju Porannej Ciszy opowie Magdalena Tomaszewska-Bolałek – orientalistka, dziennikarka (współpracuje z redakcją "Mistrza Branży"), autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii", "Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii", "Japońskie słodycze" (książka zdobyła główną nagrodę w konkursie Gourmand World Cookbook Awards za 2013 rok w kategorii kuchnia japońska) oraz najnowszego opracowania "Tradycje kulinarne Korei". Zajmuje się badaniami nad historią kuchni z różnych zakątków świata, antropologią jedzenia, neurogastronomią, food designem, dyplomacją oraz turystyką kulinarną. Od lat popularyzuje kulturę żywieniową poprzez spotkania, wykłady oraz warsztaty kulinarne. Pisze blog Kuchniokracja (kuchniokracja.hanami.pl). Jest kierownikiem i autorką programu studiów podyplomowych Food Studies w SWPS w Warszawie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz