• 10-12.10 Warszawski Festiwal Piwa


    Wstęp wolny. Start: 11.15-20.00. Miejsce:Centrum Konferencyjno-Targowe, ul. Domaniewska 37.




    WARSZAWSKI FESTIWAL PIWA

    DAJ SIĘ PONIEŚĆ PIWNEJ NOWEJ FALI
    http://warszawskifestiwalpiwa.pl/
    Ponad 60 różnych browarów z całego świata na ponad 140 nalewakach

    Nowa fala – oto nowa twarz piwowarstwa – oderwana od tradycji, pozbawiona skrupułów, zwariowana i nie bojąca się wyzwań. Piwna rewolucja rozpoczęła się w USA i opanowała cały świat. Również w Polsce powstają piwa bezkompromisowe, zaskakujące, będące zaprzeczeniem nudnego lagera. To dzieje sie teraz. Za każdym z tych piw, za jego recepturą i produkcją, stoi konkretny człowiek z krwi i kości: pasjonat, twórca, rzemieślnik i mistrz piwowarski. Swoją osobą firmuje jakość nowofalowego piwa. Na Warszawskim Festiwalu możecie spotkać się z forpocztą piwnej rewolucji. Na słodowej plaży pali słońce, a wiatr niesie cytrusowy aromat chmielu. Kolejnymi falami uderza ostra goryczka i nowe aromaty. Dajcie się ponieść.

    Prezentujemy wszystkie warte uwagi nowofalowe inicjatywy – mikrobrowary, najlepsze browary restauracyjne i inicjatywy kontraktowe. Zaprosiliśmy twórców, pasjonatów piwa, blogerów i piwowarów domowych. Bez żadnej ściemy, bez bzdur o dębowych beczkach, pokażemy w praktyce, jak warzy się dobre piwo w Polsce i na świecie. Najlepsza twarz piwnej kultury i pierwszy taki festiwal w Polsce.

    Jeśli zawali się dach hali, zginie też polska piwna rewolucja.

    PROGRAM:


    Piątek, 10 października 2014

    17:30 – 18:00 – Było ich trzech... – Michał Janiak (Małe Piwo)
    Piwo. Wino. Whisky. O granicach między trunkami i ich zacieraniem.

    18:15 – 18:45 – Food Pairing – Michał Kopik (PiwnygarażKingpin)
    O zasadach dobierania odpowiedniego gatunku piwa do potraw. Czym jest food pairing i jakimi zasadami się kieruje.

    19:00 – 19:30 – Polska Scena Piwna – Michał “docent” Maranda (Polskie Minibrowary)

    20:00 – 20:30 – Grodziskie – Kowal (Smaki Piwa)

    20:30 – 21:00 – Piwne mity – Artur Napiórkowski (Multitap Crawl)



    Sobota 11 października 2014

    11:15 – 12:30– Pokochaj swoją rurkę, czyli pochwała bulkania – Czesław "dagome" Dziełak – wykład płatny
    Fermentacja w warunkach domowych oraz jej bezpośredni i pośredni wpływ na aromat, smak, goryczkę, pełnię, pianę, barwę, stabilność oraz wady piwa.

    12:45 – 14:00 – Techniki zacierania – Piotr „coder” Wypych (Artezan) – wykład płatny
    Omówienie metod zacierania i ich wpływu na smak piwa. Metoda infuzyjna (jednotemperaturowa i z przerwami), metoda dekokcyjna. Rady praktyczne i omówienie typowych błędów.

    14:15 – 15:30 – Zakażenia w piwie – Marcin „Mason” Chmielarz – wykład płatny
    Koszmar każdego piwowara. Co je powoduje, jak rozpoznać wroga, jak się przed nimi chronić, a może wykorzystać na swoją korzyść? Szczypta mikrobiologii, którą każdy piwowar powinien poznać.

    15:45 – 17:00 – A co będzie, jak wrzucę...? – Czesław „dagome” Dziełak – wykład płatny
    Piwowar w dżungli możliwości, czyli rzecz o zbalansowanej recepturze oraz świadomym kreowaniu smaku na przykładzie wybranych stylów piwa.
    17:15 – 17:45 – Style Piwne – Marcin Stefaniak (Piwolog)

    18:00 – 18:30 – W jawnej służbie jej Królewskiej Mości – Belgia – Michał Janiak (Małe Piwo)
    Od Ieper po Liège. Od Ostendy po Arlon. Królestwo piwa nazywane powszechnie Belgią. O niewyczerpywalnym źródle inspiracji, motywacji i fal piwnej rewolucji.

    18:45 – 19:15 – Polskie Piwne Festiwale – Agnieszka „Marusia” Wołczaska–Prasolik (Festiwal Dobrego Piwa)

    19:30 – 20:00 – Początki piwnej rewolucji w USA – Artur Napiórkowski (Multitap Crawl)

    20:00 – 20:30 – Ogłoszenie wyników WKPD 2014

    20:45 – 22:00 – Polska scena Piwna – Panel dyskusyjny z przedstawicielami browarów: Artezan, Podgórz, Pracownia, Bednary. Prowadzenie: Artur Napiórkowski



    Niedziela 12 października 2014

    11:15 – 12:30 – Załóż swój browar – Piotr „coder” Wypych (Artezan) – wykład płatny
    Omówienie problemów jakie napotykamy przy zakładaniu browaru. Przedyskutowanie opcji doboru lokalizacji, budynku i sprzętu. Formalności i dokumentacjs potrzebns do uruchomienia browaru, a także nieco o finansach – kosztach, metodach finansowania i zyskach. Wykład obowiązkowy dla każdego, kto myśli, albo jeszcze marzy o otwarciu własnego browaru.

    12:45 – 14:00 – Sensoryka sędziowska – Michał Kopik (PiwnygarażKingpin) – wykład płatny
    Michał Kopik wyjaśni meandry profesjonalnej oceny piw. Wykład bazuje na wieloletnim doświadczeniu w prowadzeniu szkoleń zarówno dla entuzjastów jak i profesjonalistów. Uczestnicy dowiedzą się nie tylko, jak degustować piwo, by dowiedzieć się o nim jak najwięcej, ale zdobędą wiedzę pozwalającą na rozwijanie swoich umiejętności.
    14:15 – 14:45 – Drożdże – Filip Paprocki (Fermentum Mobile)
    Z Saccharomyces przez wieki – krótka historia drożdży piwowarskich. Dlaczego warto wybierać drożdże płynne? Fermentum Mobile – skąd, dokąd i dlaczego? Oraz o pożytkach jadania w restauracjach.

    15:00 – 15:30 – Między szkłem a mózgiem – Michał Zaperty (Nora Szopa Piwosza)

    15:45 – 16:15 – Parę słów o cydrze – Kuba Piesio


    0 komentarze:

    Prześlij komentarz

     

    O nas

    WarsawEvents to portal informujący o bezpłatnych wydarzeniach, eventach i imprezach kulturalnych, które odbywają się w Warszawie. Organizujesz kino plenerowe, imprezę na plaży, zajęcia z joggingu czy koncert i chcesz zaprosić jak najwięcej osób? Prześlij do nas zgłoszenie, a my chętnie ci w tym pomożemy. WarsawEvents to grupa energicznych, młodych ludzi, których celem jest popularyzacja wydarzeń, imprez i eventów organizowanych w Warszawie.

    Event Marketing

    Nasza strona bezpłatnie promuje event marketing Państwa firmy. Event marketing jest wiodącą formą promocji firm, marek i idei oraz jednym z najbardziej spektakularnych kierunków rozwoju sposobów komunikacji z konsumentami. Event marketing to przede wszystkim bezpośrednia interakcja z twoimi obecnymi i potencjalnymi klientami w celu budowania pozytywnych i długofalowych relacji. Budowanie więzi, szczególnej formy kontaktu, przez różnego rodzaju bezpłatne wydarzenia, podczas których możemy mieć naszego klienta na wyłączność.

    Nieoceniona jest także wiedza o kliencie, jaką firma może pozyskać podczas wydarzenia z serii event marketingu. Bezpośrednie rozmowy, obserwowanie reakcji klienta na nowy produkt lub usługę to najlepsze z możliwych warunków badania jego satysfakcji. To również test na lojalność i przywiązanie, a także doskonały barometr jego nastroju i nastawienia do naszej marki.

    W USA event marketing stanowi istotną część zarówno strategii sprzedaży, jak i komunikacji, działań marketingowych oraz public relations. Różnego rodzaju imprezy i wydarzenia od wielu lat przyczyniają się do ekspansji marek, poprawy wizerunku i zacieśnienia więzi z klientami. W Polsce to temat wciąż raczkujący, jednak warto czerpać już dziś z zachodnich wzorców i wyróżnić swoją markę, uruchamiając tego typu działania.

    Reklama

    Jeśli organizujesz wydarzenie, event lub imprezę w Warszawie to chętnie opublikujemy je na naszej stronie. Wystarczy, że prześlesz nam informacje i plakat dotyczący organizowanego przez ciebie eventu.

    Na twoje zgłoszenie czekamy pod adresem kontakt.warsawevents@gmail.com.

    Kontakt

    WarsawEvents - Największe bezpłatne wydarzenia w stolicy!

    Email: kontakt.warsawevents@gmail.com

    Polub nas!

    Jesteśmy na Instagramie!

    Instagram