27.09 Święto Jabłka i Cydru
Wstęp wolny. Start: 11.00-19.00. Miejsce: ul. Mysia 3.
27 września 2014 ostatnie piętro MYSIA 3 zamieni się w jabłkowy sad. Podczas pierwszej edycji Święta Jabłka będziemy jabłka jeść, chrupać, wąchać, pić je w postaci cydru, delektować się ich różnymi odmianami, dopasowywać ich smak do innych dań i produktów, słuchać jabłkowej muzyki i rozmawiać z ludźmi, którzy specjalizują się w ich uprawie, przetwarzaniu i przyrządzaniu. Od świtu do zmierzchu, od śniadania do jabłkowej kolacji.
Nasz kraj jest największym producentem jabłek w Unii Europejskiej, trzecim (po USA i Chinach) na świecie. Mamy dużo jabłek, ale czy znamy ich odmiany, czy wiemy jak je wykorzystywać, przetwarzać, sprzedawać?
Podczas Święta Jabłka chcemy pokazać sposoby przetwarzania jabłek, ich wykorzystania, zaprosimy sadowników, znawców ich uprawy, sprzedawców jabłek, cydrowników, wytwórców jabłkowych przetworów.
W ramach pierwszej edycji Święta Jabłka i Festiwalu Cydru planujemy:
– prezentację i, co najważniejsze, degustację gamy cydrów dostępnych na polskim rynku. Do grona naszych wystawców dołączyli: Green Mill Cider, Cydr Ignaców, Cydr Powiększenie, Cydr Chyliczki, Jabłecznik Trzebnicki, Cydr z Wielkopolski, Kwaśne Jabłko, Koziarnia i Cydr z Psiej Budy, Uncle and Nephew
– prezentację produktów wytwarzanych na bazie jabłek oraz takich, które dobrze łączą się z jabłkami i cydrami
– możliwość zakupu cydrów i jabłkowych produktów
– degustację przekąsek inspirowanych jabłkową nutą przygotowaną przez stołeczne bary oraz wytwórców (m.in. Meat Love, Śródmieście Południowe, Veg Deli, Rajman)
– degustację komentowaną dla cydrów dostępnych na polskim rynku poprowadzą Marta Wrześniewska i Wojciech Bońkowski (Winicjatywa) godz. 13 (koszt 50 zł, zapisy redakcja@ustamagazyn.pl)
– godz. 14.30 JAK SIĘ ROBI CYDR OPOWIE TOMASZ POROWSKI współtwórca jednego z najdłużej istniejących na polskim rynku cydrów rzemieślniczych IGNACOWA
– 15.30 – ROZMOWA O JABŁKACH, SADOWNICTWIE, o sytuacji sadowników po wprowadzeniu embarga na jabłka Z PANIĄ ALINĄ PALUCH, właścicielką sadów jabłkowych oraz firmy SAMO JABŁKO
– godz. 17.00 – spotkanie z Elizą Mórawską, autorką wyjątkowej książki kucharskiej „O jabłkach” wydanej na papierze z ogryzków (godz. 17)
– Michał Gniłka kucharz, który gotował dla Stevena Spielberga i Kenu Reeves’a zaprosi na autorską ucztę inspirowaną jabłkami (tylko 20 miejsc,
Koszt 150 zł, zapisy: redakcja@ustamagazyn.pl).
Oto jej MENU:
* Profiterole wypełnione oberżyną i jabłkiem z sosem z orzechów włoskich i rozmarynu
* Sałatka- SLAW z jabłka, selera naciowego i buraczano-chrzanowego dresingu na blinie
* Gorąca zupa Vichyssoise z jabłka,ziemniaka i pora z ostrą oliwą w stylu CAJUN
* Risotto z jabłkiem, suszoną morelą, dynią i orzeszkami pini
* Oliwny biszkopt z przesmażanym kwaśnym jabłkiem i nasionami fenkuła włoskiego, jablłkowym syropem i sorbetem z jabłek i shiso
oraz wybór cydrów.
Na Mysiej stanie stara drewniana prasa do wyciskania soku z jabłek, skrzynki z wieloma odmianami jabłek, których będzie można skosztować, by porównać ich smaki. Odbędzie się też konkurs na jedzenie jabłek bez pomocy rąk i wyprodukowanie najdłuższego jabłkowego obierka.
Pokażemy jak realizować hasło #jedzjablka
Zagra: DJ JABŁKO!
Lista cydrów i producentów biorących udział zostanie opublikowana niebawem.
PATRONI MEDIALNI: Aktivist, White Plate, Slow Food Youth Warszawa, Warsaw Foodie, Zwykłe Życie, JemRadio.pl Dziennik Rolniczy
ORGANIZATOR: FULL MEAL, Magazyn Usta, MYSIA 3, Winicjatywa
KONTAKT: redakcja@ustamagazyn.pl, jarczak@ustamagazyn.pl
27 września 2014 ostatnie piętro MYSIA 3 zamieni się w jabłkowy sad. Podczas pierwszej edycji Święta Jabłka będziemy jabłka jeść, chrupać, wąchać, pić je w postaci cydru, delektować się ich różnymi odmianami, dopasowywać ich smak do innych dań i produktów, słuchać jabłkowej muzyki i rozmawiać z ludźmi, którzy specjalizują się w ich uprawie, przetwarzaniu i przyrządzaniu. Od świtu do zmierzchu, od śniadania do jabłkowej kolacji.
Nasz kraj jest największym producentem jabłek w Unii Europejskiej, trzecim (po USA i Chinach) na świecie. Mamy dużo jabłek, ale czy znamy ich odmiany, czy wiemy jak je wykorzystywać, przetwarzać, sprzedawać?
Podczas Święta Jabłka chcemy pokazać sposoby przetwarzania jabłek, ich wykorzystania, zaprosimy sadowników, znawców ich uprawy, sprzedawców jabłek, cydrowników, wytwórców jabłkowych przetworów.
W ramach pierwszej edycji Święta Jabłka i Festiwalu Cydru planujemy:
– prezentację i, co najważniejsze, degustację gamy cydrów dostępnych na polskim rynku. Do grona naszych wystawców dołączyli: Green Mill Cider, Cydr Ignaców, Cydr Powiększenie, Cydr Chyliczki, Jabłecznik Trzebnicki, Cydr z Wielkopolski, Kwaśne Jabłko, Koziarnia i Cydr z Psiej Budy, Uncle and Nephew
– prezentację produktów wytwarzanych na bazie jabłek oraz takich, które dobrze łączą się z jabłkami i cydrami
– możliwość zakupu cydrów i jabłkowych produktów
– degustację przekąsek inspirowanych jabłkową nutą przygotowaną przez stołeczne bary oraz wytwórców (m.in. Meat Love, Śródmieście Południowe, Veg Deli, Rajman)
– degustację komentowaną dla cydrów dostępnych na polskim rynku poprowadzą Marta Wrześniewska i Wojciech Bońkowski (Winicjatywa) godz. 13 (koszt 50 zł, zapisy redakcja@ustamagazyn.pl)
– godz. 14.30 JAK SIĘ ROBI CYDR OPOWIE TOMASZ POROWSKI współtwórca jednego z najdłużej istniejących na polskim rynku cydrów rzemieślniczych IGNACOWA
– 15.30 – ROZMOWA O JABŁKACH, SADOWNICTWIE, o sytuacji sadowników po wprowadzeniu embarga na jabłka Z PANIĄ ALINĄ PALUCH, właścicielką sadów jabłkowych oraz firmy SAMO JABŁKO
– godz. 17.00 – spotkanie z Elizą Mórawską, autorką wyjątkowej książki kucharskiej „O jabłkach” wydanej na papierze z ogryzków (godz. 17)
– Michał Gniłka kucharz, który gotował dla Stevena Spielberga i Kenu Reeves’a zaprosi na autorską ucztę inspirowaną jabłkami (tylko 20 miejsc,
Koszt 150 zł, zapisy: redakcja@ustamagazyn.pl).
Oto jej MENU:
* Profiterole wypełnione oberżyną i jabłkiem z sosem z orzechów włoskich i rozmarynu
* Sałatka- SLAW z jabłka, selera naciowego i buraczano-chrzanowego dresingu na blinie
* Gorąca zupa Vichyssoise z jabłka,ziemniaka i pora z ostrą oliwą w stylu CAJUN
* Risotto z jabłkiem, suszoną morelą, dynią i orzeszkami pini
* Oliwny biszkopt z przesmażanym kwaśnym jabłkiem i nasionami fenkuła włoskiego, jablłkowym syropem i sorbetem z jabłek i shiso
oraz wybór cydrów.
Na Mysiej stanie stara drewniana prasa do wyciskania soku z jabłek, skrzynki z wieloma odmianami jabłek, których będzie można skosztować, by porównać ich smaki. Odbędzie się też konkurs na jedzenie jabłek bez pomocy rąk i wyprodukowanie najdłuższego jabłkowego obierka.
Pokażemy jak realizować hasło #jedzjablka
Zagra: DJ JABŁKO!
Lista cydrów i producentów biorących udział zostanie opublikowana niebawem.
PATRONI MEDIALNI: Aktivist, White Plate, Slow Food Youth Warszawa, Warsaw Foodie, Zwykłe Życie, JemRadio.pl Dziennik Rolniczy
ORGANIZATOR: FULL MEAL, Magazyn Usta, MYSIA 3, Winicjatywa
KONTAKT: redakcja@ustamagazyn.pl, jarczak@ustamagazyn.pl
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz